Groenbeleidsplan, Stadskanaal

 

De gemeente Stadskanaal is een groene gemeente met een landelijk karakter. Zo fiets je van de kernen van Stadskanaal en Musselkanaal het veenkoloniale landschap in, door het bos, langs weide en akkers of door de natuur van de Veenhuizerstukken en het Ruiten Aa gebied. Groen vormt een belangrijke schakel tussen de verschillende gebieden en zorgt voor een prettige en gezonde leefomgeving. Zowel in de woonwijken, als in de buitengebieden.

Witteveen groenprojecten en advies is gevraagd om het groenbeleid op te stellen. Een uitdaging, want er moest naast een kwaliteitsimpuls ook bespaard worden op het beheer en onderhoud. Voorafgaand aan het opstellen van het beleid hebben we samen met de gemeente de visie in beeld gebracht met een viertal bouwstenen: ‘groen en identiteit’, ‘groen en leefbaarheid’, ‘groen en klimaat’ en ‘groen en natuur’. Deze bouwstenen vormen de basis voor het openbaar groen van de gemeente Stadskanaal.

Deze visie en haar bouwstenen vormden de kapstok voor het uiteindelijke beleid, waarin concrete handvaten worden gegeven voor het realiseren van functioneel en inclusief groen.  Sleutelwoorden voor dit groenbeleid zijn biodiversiteit, klimaat, duurzaamheid, veiligheid en recreatie. Daarnaast is er ruimte voor burgerparticipatie, lokale initiatieven en multifunctioneel ruimtegebruik.

Tags: Visie & Beleid, Groenbeleidsplan
Opdrachtgevers waarvoor we een project als deze hebben uitgevoerd:

 

Gemeente StadskanaalGemeente Ameland
Groenbeleidsplan, Stadskanaal
Projecten Visie en Beleid